News / Stiri

Stiri din Romania 

Guardian ii face portretul “Doamnei de fier” din Romania. De la lectii de fizica cu Iohannis la salvarea financiara a Greciei

61698820

Cotidianul britanic The Guardian relateaza despre rolul central in salvarea financiara a Greciei pe care trebuie sa-l joace romanca Delia Velculescu, supranumita “doamna de fier” de presa cipriota.

Sefa misiunii FMI in Grecia, romanca Delia Velculescu, denumita “doamna de fier” pentru pozitia sa in timpul bailout-ului din Cipru, isi va testa din nou “duritatea” in zilele care urmeaza, in contextul relatiei tensionate dintre Atena si creditorii ei, relateaza The Guardian.

Sosirea ei in Atena, joi, este marcata de o atmosfera neclara in ceea ce priveste implicarea FMI intr-un al treilea plan de bailout pentru Grecia, dupa negocierile cu liderii din zona euro. Tsipras spera sa ajunga la un acord inainte de 20 august, insa FMI va supune unei examinari riguroase orice propunere venita din partea Atenei.

Velculescu va decide ce rol urmeaza sa joace FMI-ul in noua salvare financiara a Greciei si la ce ar trebui sa se astepte creditorii din partea Greciei.

Velculescu nu este foarte cunoscuta in Romania, de unde a plecat in Statele Unite pentru a studia, iar ulterior s-a alaturat FMI-lui. Are un master si un doctorat in economie in cadrul Universitatii Johns Hopkins din Maryland si face parte din echipa FMI din 2002. Este co-autoarea unei analize a economiei grecesti, publicata in 2009, iar acest lucru alaturi de timpul petrecut in Cipru ca reprezentant FMI intre 2012-2014 i-au asigurat un rol proeminent in rezolvarea crizei nesfarsite din Grecia.

Velculescu a primit lectii de fizica la scoala din Sibiu pe care a urmat-o, de la actualul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, relateaza The Guardian, citand presa romana. Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR, a descris-o ca “avand un bun simt al diplomatiei, o intelegere profunda a politicilor FMI si o atitudine practica pentru rezolvarea problemelor.”

Delia Velculescu si-a creat insa reputatia in timpul crizei din Cipru, in 2013. Presa cipriota a portretizat-o atunci drept “o doamna de fier”, cu pozitii ferme in ceea ce priveste termenii de consolidarea fiscala si lista de cerinte adresata guvernului cipriot. Cu toate acestea, cei care au negociat cu ea pentru planul de salvare a Ciprului au pareri diferite. “Are reputatia de a fi dura, insa nu am simtit-o in negocierile cu ea”, a explicat Marios Clerides, managerul general al Bancii Centrale din Cipru. “Era mai degraba hotarata si eficienta, decat agresiva”, mai spune cipriotul.

 

“Are mai degraba o reputatie negativa in Cipru. Traim intr-o societate dominata de barbati si faptul ca era femeie a cauzat ceva probleme… insa este o persoana dispusa sa asculte si alte idei si solutii, mai dispusa decat altii la a asculta alternative” a sustinut Alexander Apostolides, profesor – istoric in economie la Universitatea Europeana din Cipru. “De cand a plecat ea, relatia dintre Cipru si FMI a devenit mai buna, insa asta se poate datora si altor motive, printre care si schimbarile de la varf” a mai adaugat acesta.

“Numirea ei este un semnal care arata cum vor fi tratate bancile din Grecia. E de asteptat sa insiste ca bancile sa fie recapitalizate urgent. Nu va accepta ca eforturile anterioare de recapitalizare au fost suficiente“, sustine Apostolides. Cert e ca urmatoarele trei saptamani se vor caracteriza prin negocieri intense intre creditori: FMI, Comisia Europeana si BCE (troica) si Atena pentru un nou plan de salvare. Velculescu ar putea fi in centrul furtunii, concluzioneaza publicatia britanica.

========================================

Dentistul care l-a ucis pe leul simbol din Zimbabwe este cel mai hulit om din lume: “Inchideti-l, animalele nu sunt trofee”

Cel care l-a masacrat cu sadism, in Zimbabwe, pe leul Cecil, simbol al unei rezervatii si atractie nationala, este acum blamat de o lume intreaga.

Cu afacerea si cariera ruinate, stomatologul Walter Palmer a inteles intr-un mod cat se poate de dur puterea retelelor de socializare. Viteza comunicarii si a mobilizarii l-a transformat in dusman public, si a creat o campanie pentru interzicerea vanatorii de trofee!
“Inchideti-l!”. Uciderea leului Cecil, comoara nationala in Zimbabwe, a inflamat internetul si a determinat sute de oameni din Minnesota, deopotriva intristati si furiosi, sa condamne cruzimea gratuita de care s-a aratat capabil un vecin.

“Animalele nu sunt trofee! Nu ne apartin si nu putem dispune de ele dupa bunul plac! Au si ele sentimente si familii, ca si noi!”

In timp ce autoritatile din Zimbabwe fac demersuri pentru extradarea lui Walter Palmer, doi presupusi complici ai acestuia au fost adusi in fata judecatorului: un ghid de vanatoare si proprietarul fermei pe care a avut loc fapta odioasa. Au fost eliberati pe cautiune, dar risca fiecare cate 15 ani de inchisoare.
Aparatorii animalelor spera ca scandalul international sa conduca la interzicerea vanatorii pentru trofee.

David McKenzie, corespondent CNN: ” Cand avea doar cateva saptamani, acest leu a fost luat de langa mama lui. De fapt, s-a nascut doar ca sa fie ucis si transformat in trofeu de vanatoare, pentru care unii platesc mii de dolari!”

Pe ton sufocat de indignare, americanii incearca sa exorcizeze cumva rusinea nationala comisa de medicul Walter Palmer.

Jimmy Kimmel, realizator de show: “Cand am dat initial de stire, era suspectat un spaniol si va marturisesc ca am fost usurat ca nu era vorba de un american! Stiu, s-a intamplat ceva groaznic, dar macar de data asta n-a fost unul de-ai nostri. Apoi am aflat ca era totusi un american, un dentist care si-a dorit capul uneui leu deasupra semineului din pestera lui, ca sa bea o tarie in fata trofeului cu amicii lui, care sa-i spuna ce grozav e el!! Pur si simplu iti vine sa vomiti! Daca vreti sa transformati asta in ceva pozitiv puteti…scuzati-ma.. Gata, sunt OK. Puteti faceti donatii pentru aceasta organizatie de protectie a animalelor salbatice. Sa aratam lumii ca nu toti americanii sunt asemenea acestui sacal de dentist”.

Pe comediantul Jimmy Kimmel l-a inecat plansul cand a adus vorba de leul Cecil, la talk-show-ul pe care il realizeaza in fiecare seara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s